Sabtu, 28 November 2015

1 kunci 3 pintu

Assalammualaikum....





Dalam hidup kita perlukan banyak kunci. Kunci rumah, kunci pagar, kunci motor, kunci kereta, kunci ke hati awak ;). Hahahaha tergedik pulak... Okey2 what ever... Kembali ke topic asal....

Ada kunci yang boleh kira pentingnya dalam kehidupan seharian kita iaitu Kunci Kepercayaan. Dengan adanya kunci ini kita boleh bukak Pintu Kebahagiaan, Pintu Kejayaan, Pintu keimanan.....

Dalam berbuhungan kita perlu percaya satu sama lain dan berkesefahaman. Tak kisahlah persahabatan mahupun kekeluargaan.. Bukan itu aja ya, teman. Kita juga perlu ikhlas, hormat, Sayang menyanyang.... Hati dikenang... Ermmmmm menjadi rindu.. Oooo.. Lihatlah diriku.... Okey2 stop nyanyi. Back to our discussion. Eikk! Discussion lah sangat! So, dengan adanya kunci2 ini tadi maka terbukalah Pintu Kebahagiaan....

 Jom pi bukak Pintu Kejayaan lak!!

Untuk bukak pintu ini mestilah berusaha tapi kan sesetengah daripada kita tidak berkeyakinan.. Means ragu2 pada diri sendiri... Still x nampak lagikan betapa pentingnya kunci kepercayaan?? Okey! Siapa pernah lalui situasi ni.. Ada someone buruk2 kan kita or cabar kita. Mesti kita nak ada perubahan kan?? Kita akan berubah ke kalau kita tidak berkeyakinan? Mesti kita akan jadi ragu2 kan? Nak,taknak,nak,taknak last sekali senyap mqcam tu je.. So keyakinan tu penting, right? Okey2 misalnya kita dalam keraguan. Meet I ada someone akan cakap macam ni " don't thinks negative, just thinks positive"kan? Even kita yang cakap.. Bagi Aqish lah, ayat tu sebenarnya nak tambahkan keyakinan dalam diri kita... Betul tak????

 2 pintu kita dah bukak 1 je lagi iaitu Pintu Keimanan....

Mesti ada yang pelikkan. Kenapa pintu keimanan boleh bukak dengan kunci kepercayaan? Okey! Aqish nak tanya. Korang pernah tak tengok Allah (BOI)? Nabi? Malaikat? Takkan tapi kita percayakan... Lagipun nikan sebahagian daripada rukun iman kita? Semuanya pasal kepercayaan kan? So nampak tak betapa pentingnya kunci kepercayaan kepada kita??. Dengan mengunakan 1 kunci, 3 pintu kita boleh bukak...

 P/s. Aqish xpasti apa yg aqish try sampaikan tu tersampai ke tak... Harap korang faham. Andai ada yg masih kurang memahami. Boleh komen. Apapun jaga kunci kepercayaan tu tau... Yg Baik Dari Allah, Yg Buruk Dari Aqish sendiri.. Wallahu'Alam... Luv U...